Mehtap Polat 1977 yılında Ankara’da doğdu. 1994-2000 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gördü ve 1999 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde, göstermiş olduğu akademik başarıdan dolayı “Onur Ödülü” almaya layık görüldü.
2001-2005 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde “Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Sertifikasyon Eğitimini” tamamladı.
2015 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Doçenti, 2021 yılında da Profesör oldu. 2016-2021 yılları arasında TSRM Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.
2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamladıktan sonra, 17 yılı aşkın süredir bilimsel çalışmalarının ve günlük mesaisinin tamamını üremeye yardımcı tedaviler, polikistik over sendromu ve endometriozis tedavisi ile aşılama ve tüp bebek uygulamaları alanında devam ettirmektedir. Özel ilgi alanları tüp bebekte farklı yumurtalık rezervine sahip kadınlarda uygulanacak yumurtalık uyarımının optimizasyonu, taze ve dondurulmuş embriyo transferlerinde luteal destek uygulamalarının bireyselleştirilmesi, polikistik over sendromunda tedavi seçenekleri ve dondurulmuş embriyo transferleri uygulamalarında hazırlık protokollerinin optimizasyonudur.
Bugüne kadar yurt dışı ve yurt içi dergilerde yayınlanmış 70’den fazla makalesi ve bildirisi bulunan Mehtap Polat , aynı zamanda Human Reproduction, Journal of Assisted Reproduction and Genetics ve Frontiers in Endocrinology dergilerinin de içinde bulunduğu bazı dergilerin bilimsel yayın danışmanlığını yapmaktadır. 2018 yılında Human Reproduction dergisi tarafından verilen ‘En İyi Yayın Danışmanlığı Yapanlar’ ödülüne layık görüldü.
İtalya ve Brezilya’dan Merkezlerin de katılımı ile gerçekleştirilen çok uluslu, “ART Calculator” başlıklı projede eve canlı bebekle gitmek için farklı kadın yaşı gruplarında kaç yumurtaya ihtiyaç olduğu üzerinde çalıştı. Şu an halen devam eden bir güncel çok uluslu projede de, tüp bebekte gebe kalma ihtimali düşük olan kadınlar ile ilgili yeni bir sınıflama olan POSEIDON sınıflandırması ile ilgili epidemiyolojik bir çalışmaya devam etmektedir.
2005 yılından bu yana Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde ÜYTE Sorumlusu olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir.