Medyada doğurganlık aşısı olarak lanse edilen ve gebe kalamayan hastalara büyük bir umut olarak sunulan tedavi hakkındaki detaylar Nisan 2015 de Journal of Clinical İnvestigation dergisinde yayınlanan “Tekrarlayan implantasyon Başarısızlığı: potansiyel yeni tedavi opsiyonu” başlıklı makalede anlatılmıştır. Tunus’taki bir tüp bebek merkezinde tedavi gören, en az 3 kez tüp bebek tedavisi başarısızlığı yaşamış hastalar çalışmaya alınmıştır. Yumurtalık kapasitesi düşük olan hastalar (FSH>15 mIU/ml) çalışma kapsamı dışında tutulmuştur.
Tedavi grubunda yaş ortalaması 33 olan 45 hasta vardır. Yumurta toplama günü hastaların kanından bağışıklık hücreleri (periferik kan mononukleer hücreler) izole edilerek Kortikotropin Salgılatan Hormon (CRH) ilavesi yapılmış ve yumurta toplama işleminden 2 gün sonra rahim içine verilmiştir. Hastalara sadece 5.gün embryosu yani blastokist transferi yapılmıştır. Klinik gebelik oranı (ultrason ile kalp atımı görülme oranı) %44.4 olarak bulunmuştur.
Çalışma, genç ve yumurtalık rezervi iyi olan hastaları incelemiştir. Çalışmada, hastaların yumurtalık rezervi, yumurta döllenmesi ve embryo bölünme oranları o kadar iyi olmalı ki blastokist evresine ulaşamayan hasta bulunmamaktadır. Çalışma hastaları, bu tedaviyi almayan hastalarla gebelik sonucu için karşılaştırılmamıştır. Çalışmada kontrol grubu bulunmamaktadır. İdeal çalışma dizaynında, bu özelliklerdeki hastaların rastgele iki gruba ayrılıp bir gruba bahsedilen tedavi verilip, bir gruba da verilmeyerek gebelik oranı arasındaki fark değerlendirilmelidir. Prognozu son derece iyi olan bir grubu inceleyen çalışmada büyük olasılıkla hastalara hiçbirşey yapılmadan 5. Gün embryo transferi yapılsa idi aynı sonuçlar elde edilecekti. Hastaların daha önceki sikluslarında trasferin hangi gün yapıldığı belli değidir. Literatürde daha önceki denemelerinde 2 veya 3. gün embryo transferi yapılan ve gebe kalamayan olgulara 5. gün transferi yapıldığında sırf daha iyi embryo seçimi ve embryo-endometrium senkronizasyonundan kaynaklanan bu çalışmadakine benzer gebelik oranları elde edilmiştir.
Çalışma medyada iddia edilen sonuçlara destek olmaktan çok uzaktır. Medyada bu tür yanıltıcı ve hasta umudunu sömüren beyanlara karşı olduğumuzu ve hastalarımıza bilimsel kanıtı olmayan hiçbir tedavi seçeneğini empoze etmediğimizi bildirmek isteriz.
Prof.Dr.Gürkan Uncu
TSRM YK Başkanı